Halaman

Saturday, July 23, 2016

Juadah Raya: SUP KAMBING

Pada Rabu lalu, kami diminta untuk menyediakan juadah sambutan raya peringkat sekolah buat julung-julung kalinya secara besar-besaran. So, saya memilih untuk menyediakan Sup Kambing. Bahan-bahan bagi saya mudah, semudah menyediakan sup ini, yang susah time memotong saja.


Bahan 1. Daging Kambing yang dipotong mengikut kesesuaian, terpulanglah mau yang mana; beku atau segar, tapi saya lebih sarankan yang daging segar untuk mendapatkan kepuasan. Namun saya hanya menggunakan daging beku sebab tiada bekalan daging segar pada waktu ini. Penting: Petua Bagi menghilangkan bau hamis yang kadangkala sesetangah orang kurang berminat dengan daging kambing perahkan air lemon kemudian lurutkan hirisan lemon ke kepingan daging sebelum dipotong kecil bagi memudahkan kerja, kemudian biarkan selama 10-15 minit. Bersihkan daging kambing dengan air dan sedia dimasak.

Bahan 2. Bawang putih, bawang merah, bawang Bombay, bawang besar, halia dan serai. Tambahan terpenting: Perencah Sup! Kerja anda potong bawang ikut suka; dadu ka hirisan ka mana2 la yang penting dipotong. 

Peringkat seterusnya memasak: # Tuang minyak ke dalam belanga mini agak2 la; # Masukkan semua bahan ke2 yang telah dipotong / dihiris; # Naik bau, masukkan daging kambing, kacau hingga jadi keperangan; # Masukkan Perencah Sup agak2 juga & kacau hingga sebati; #Masukkan air seperti gambar di bawah, tunggu hingga masak.



Hasil setelah hampir Sejam dimasak.
Kebaikan daging kambing secara ringkas: (boleh rujuk banyak blog bagi mengetahui kebaikan daging kambing)
1. Baik untuk Jantung
2. Menguraikan kolestrol tepu
3. Mencegah kegemukan
4. Mencantikkan kulit
5. Baik untuk tulang


No comments:

Post a Comment

ikan tenggiri ikan yu,
terima kasih thank you.